Betalen met je mobiele telefoon is aan een opmars bezig. Je kon al mobiel bankieren (rekening controleren, overschrijvingen plannen,..) maar sinds kort kan je ook directe betalingen gaan uitvoeren zoals je met je betaalkaart doet.
Momenteel zijn er twee grote spelers: de contactloze NFC-oplossingen en de QR codes. Beide hebben voordelen, die we hieronder verder uit de doeken doen.
Eén ding staat alvast als een paal boven water: in een maatschappij waar je smartphone steeds meer functies gaat overnemen is betalen een logische evolutie.
Near Field Communication
Bij Near Field Communication (of korter gezegd: NFC) gebeurt de betaling door je telefoon gewoonweg tegen een apparaatje aan de kassa te houden. Een zeer gebruiksvriendelijke optie met één nadeel: de meeste smartphones hebben deze technologie nog niet.
Bovendien heeft Apple, de ontwikkelaar van NFC, deze technologie nog niet opengesteld voor ontwikkelaars.
Een heel fascinerende technologie die de moeite waard loont om in de gaten te houden maar momenteel nog niet zo interessant blijkt in de praktijk.
QR-codes
Momenteel gebeuren de meeste mobiele betalingen op basis van een QR-code die de betalende partij moeten inscannen. Als handelaar genereer je een unieke QR code die de klant dan simpelweg scant en bevestigt met een pincode of vingerafdruk.
Deze combinatie maakt deze technologie zowel gebruiksvriendelijk als veilig en bedrijven als Bancontact maken het voor zowel handelaar als klant zeer makkelijk in gebruik.
Er zijn al heel wat spelers op de markt maar we lichten er hieronder alvast twee toe: de app van Bancontact en de MobilePay functie van KBC.
Bancontact app
Het grote voordeel van deze app is de naambekendheid. Bancontact is een huishoudnaam als het aankomt op elektronisch betalen. Ze zijn de marktleider in België en bestaan al sinds 1989.
Je kan tot 5 bankkaarten koppelen aan de app, die je beveiligt met een pincode. Via deze app kan je zowel betalingen uitvoeren als ontvangen tot 250 euro. De app werkt met QR codes, die je scant als je wil betalen en zelf genereert als je geld wilt ontvangen. (Uit eigen ervaring kan ik alvast melden dat de app zeer gebruiksvriendelijk is!)
MobilePay-functie van KBC
MobilePay van KBC is geïntegreerd in de KBC-app voor mobiel bankieren. De betaling gebeurt rechtstreeks via de rekening van de klant. Net als de bancontact app gebruikt MobilePay QR codes om zijn transacties in goede banen te leiden. Of in bepaalde webshops via een geïntegreerde betaalknop.
Het enige nadeel van MobilePay is dat deze exclusief voor KBC klanten is en enkel werkt met handelaars die ook bij KBC aangesloten zijn voor deze service. Maar als het van de bank afhangt zal de lijst van handelaars steeds groter worden. Alle winkels van Colruyt (Dreambaby, Bioplanet,..) zijn alvast begonnen met MobilePay aan te bieden.
Op dat vlak is Bancontact dan weer dat tikkeltje universeler en laagdrempeliger. De service is niet verbonden aan één bepaalde bank en brengt op dat vlak geen verplichtingen met zich mee.
Veiligheid
Mobiel betalen is zonder twijfel even veilig als online betalingen via kaart of kaartlezer. De transacties zijn streng beveiligd en het risico ligt steeds bij de uitgever van de betaalkaart.
Smartphones zijn steeds strenger beveiligd en bij diefstal moet de dief niet enkel de code van je telefoon kraken maar ook de pincode van de app. In vergelijking met de klassieke bankkaart is dit minstens even veilig.
Betalingen tussen particulieren
Deze betaalmethode is dus niet enkel weggelegd voor handelaars. Ook particulieren kunnen onderling gebruikmaken van deze technologie.
Iedereen heeft wel al eens in deze situatie gezeten: Je gaat samen iets eten en als de rekening komt begint iedereen te rekenen en te krabben naar kleingeld om zijn deel te betalen. Dat is nu verleden tijd! Eén persoon betaald en de anderen kunnen via een app meteen hun deel terugbetalen. Handig toch?
Omnikanaal strategie
Je kan, als handelaar, mobiel betalen zowel in je webshop als je fysieke winkel implementeren. Dit geeft als voordeel dat de klant een uniforme betaalbeleving ervaart.
Je klanten krijgen hierdoor ook de kans om thuis, tijdens het online shoppen, al even te oefenen, om het systeem daarna in je winkel toe te passen.
Banken als KBC bieden al de optie om een betaalknop te integreren in je webshop waarmee de klant makkelijk kan betalen.
Mobiel betalen in je fysieke winkel vereist iets meer infrastructuur: een terminal of smartphone met internetconnectie. Maar dat is niet meer dan de klassieke Bancontact terminal die nu reeds in de meeste winkels aanwezig is.
Deze optie is ook heel mobiel: als marktkramer, foodtruck of beursstandhouder kan je deze optie overal makkelijk meenemen.
Conclusie
Hoe het er nu voor staat is de drempel om in te stappen zeer laag voor zowel handelaar als klant. Het loont de moeite om nu al jezelf en je zaak te gaan voorzien van deze technologie. Je scoort er goede punten mee bij de early adapters en bent helemaal mee met het verhaal als de technologie binnenkort niet meer een randfenomeen maar de norm zal zijn.
Waar wacht je nog op?
bronnen: