Fout btw-tarief op een aankoopfactuur. Wat nu?

Mensen maken fouten, ondanks allerhande hulpmiddeltjes die men ter beschikking heeft. Eén van die fouten die je als ondernemer wel al eens tegenkomt zijn fouten op aankoopfacturen. Fouten als verkeerde bedragen of verkeerde goederen zijn vrij simpel op te lossen maar wat als je leverancier zich heeft vergist van btw-tarief? Je zou denken: het heeft geen zin om dit te gaan corrigeren, de gerekende btw is sowieso fiscaal aftrekbaar voor jou. Dus het maakt zowel voor jou als voor de fiscus financieel geen verschil.

Je hebt er echter alle belang bij om dit gaan recht te zetten door bij je leverancier een gecorrigeerde factuur aan te vragen. Waarom? Wel, de btw-administratie durft hier wel over te vallen. Zij kijken streng toe op de correcte naleving van de regels inzake facturatie. Alleen een correcte factuur heeft voor de fiscus bewijskracht. Vraag dus steeds een gecorrigeerde factuur aan bij je leverancier als je fouten opmerkt.

Doe je dit niet en de btw-administratie merkt deze fout op, dan zal zij de gehele transactie in twijfel trekken. Gevolg: zowel je leverancier als jijzelf zullen het openstaande btw-bedrag moeten terugbetalen.

Neem dus geen risico’s en boek enkel correcte facturen in!

 

Bron: ZO (UNIZO adviesbrief April 2017)